- FISHING PHOTO - https://fishingphoto.wiso.cz -

Tännäs 2000

Švédsko , Härjedalen, Tännäs

Horský kraj Härjedalen je také nazýván poslední divočinou v Evropě a lze jej srovnávat  s Aljaškou a nebo severní Kanadou. Härjedalen je horský kraj vystupující z tundry a nachází se tam nejjižnější soustava ledovcových jezer u městečka Tännäs a je zde i přírodní rezervace Rogen.
Oblast je přístupná silnicí do městečka Tännäs, které leží asi 580  km severozápadně od Stockholmu a je výchozím bodem pro výpravy rybářů, lovců a turistů  a vodáků. Z hlavní silnice vedou již jen štěrkové cesty, které jsou sjízdné většinou jen v letním období. Další pohyb je už možný jen pěšky nebo po soustavě jezer na kanojích. V Tännäs lze nakoupit většinu základních potravin a i vybavení pro lovce a rybáře. Jen s prodejem fotopotřeb a filmů je to špatné a je potřeba zásobit se předem a nebo ve větších městech cestou do Tännäs.
Kraj Härjedalen je je velmi řídce osídlený, v nižších polohách jsou smíšené lesy s borovicemi a břízami, které ve vyšších polohách přecházejí do bezlesé tundry s porosty borůvčí, brusinek, klikvy, morušek, mechů a lišejníků. Lze zde potkat soby, losy, pižmoně a srnčí, s medvědem se lze setkat jen vyjímečně. Orly a orlovce i mnoho druhů vodních ptáků lze pozorovat na každém kroku, oblast Rogen je významnou ptačí rezervací, kde hnízdí a přes kterou přetahuje celá řada vzácných druhů . Voda v řekách a jezerech je velmi čistá, lze ji bez úpravy pít. Jedinou nepříjemností je, stejně jako všude v severských zemích, věčná přítomnost muchniček a komárů.
Strávili jsme zde koncem srpna jeden týden v prestižním rybářském campu na břehu jezera Väster-Vattnan a rybařili jsme asi na třetině ze 60 jezer revíru Tännäs a na řekách Tännän a Mysklan. Zdejší aktivity plně ovlivňuje počasí , v první polovině týdne pršelo  s teplotami okolo 8 st. a sněhovými přeháňkami v horách. Při fotografování bez stativu bylo použití filmů s citlivostí 400 ASA nutností, protože nízká oblačnost dovolovala i přes poledne jen expozici 1/60 při cloně 4. Objektivy se zde využijí od širokoúhlých pro fotografování krajiny až po nejdelší ohniska potřebná pro fotografování plachých dravých ptáků.
V druhé polovině týdne se počasí vylepšilo a koncem týdně již byly krásně podzimní prosluněné dny. Roční období jsou zde mnohem kratší než u nás a během týdne podzim zbarvil listy bříz do žluta a tundra se začala zbarvovat do tónů červeně a hnědě.
V krajině jsou zajímavé zbytky suchých a ohořelých starých borovic, které zde zůstávají beze změny  po desítky let a přímo vybízejí k použití černobílých materiálů, které vhodně podtrhují kontrasty zdejší krajiny.
Vedle letních aktivit je zde velice významná předjarní sezóna – od konce února do dubna . Je zde ráj pro lovce, rybáře lovící na zamrzlých jezerech „na dírkách“ vyvrtaných v ledu, běh na lyžích, jízda na sněžných skůtrech a se psím spřežením patří neodmyslitelně k aktivitám pohybu v neporušené přírodě severu. V celé oblasti jsou pro pohyb na sněhu značené cesty, nicméně se doporučuje mít u sebe GPS a mobilní telefon pro přivolání rychlé pomoci v nenadálých situacích.  To ostatně platí i letních měsících, kdy nelze využít zimní značení, které často vede středem jezera nebo rašeliniště a pro pohyb v terénu je nutné použití kompasu a základní znalosti orientace.
Přes určitou náročnost na fyzickou kondici, při potřebě vhodného oblečení a vybavení stojí rozhodně za to kraj Härjedalen navštívit,  pobyt v neporušené a drsné přírodě je pro Středoevropana inspirativní.


Milan Wišo
12.09.2000 

Psáno pro časopis FotoVideo Advanced